KeyboardXperience 2020 ULFT 24.05.2020 14:00 KeyboardXperience 2020 ULFT

Ronald in actie

Enqûetes

Ik speel het liefst
 

Bezoekersteller

Deze maandDeze maand1154
TotaalTotaal245540

Biografie

Ronald begon zich als 8 jarig jongetje voor het ‘toetsgebeuren’ te interesseren.
Op 9 jarige leeftijd gaf hij al zijn eerste concert op een electronisch orgel in de stadhuishal te Arnhem. Er zouden nog vele optredens volgen!
Zijn TV-debuut had hij op 12-jarige leeftijd, in het NCRV programma ‘Toi,toi,toi bij Ted’, waar hij als ‘debuut van de maand’ aan het publiek werd voorgesteld. Er volgden nadien nog enkele optredens voor zowel radio als TV, voornamelijk voor de NCRV en de KRO.

Naast deze optredens deed Ronald ook ieder jaar mee met het Nederlands kampioenschap voor electronisch orgel, het Yamaha Electone Festival. Hierbij waren 2 onderdelen, het ‘vrije’deel, en een ‘verplicht’deel improviseren.
Altijd wist hij met een eigen compositie de finale te bereiken, maar tot 1984 wist hij het festival nooit op zijn naam te schrijven: 1 keer een 3e plaats en 6 keer een 2e plaats. Maar de aanhouder wint en 1984 werd een gouden jaar voor Ronald, zowel  muzikaal als prive (...hij ontmoette zijn huidige vrouw tijdens een van zijn concerten...). Hij won niet alleen de Nederlandse finale van het Yamaha Electone Festival, maar werd aansluitend als vertegenwoordiger voor Nederland in München ook nog eens Europees Kampioen. Door deze overwinning werd hij als vertegenwoordiger voor Europa uitgezonden naar de wereldfinale in het ‘Beverly Theatre’ in Los Angeles, alwaar hij van de wereldwijd 20 overgebleven kandidaten een mooie 5e plaats wist te behalen.

Ronald studeerde aan het Twents Conservatorium te Enschede. Tijdens zijn opleiding heeft hij verschillende ‘toetsinstrumenten’ onder zijn vingers gehad; electronisch orgel en keyboard, piano lichte muziek en piano klassieke muziek (was toen nog 3 jaar als bijvak verplicht) en zelfs kerkorgel (was toen ook een verplicht onderdeel van het electronisch orgel examen). Hij studeerde ‘summa cumlaude’ af voor zowel docerend als uitvoerend musicus.

In 1995 heeft hij, naast zijn werk als hoofddocent electronisch orgel en keyboards in Duitsland aan de muziekschool, zijn eigen muziekschool opgestart: Ronald van Barele – Improva. Hierin zit een tweeledige betekenis. Als eerste ‘to improve’, wat in dit geval zoveel betekent als jezelf constant verbeteren. Als tweede ‘improviseren’, oftewel je muzikale gedachten de vrije loop kunnen laten gaan en in het verlengde daarvan dus zelf iets kunnen componeren.

Ronald heeft zich een geheel eigen manier van lesgeven aangemeten, waarbij hij de motivatie van de leerling(e) absoluut centraal stelt. Op den duur is het dan ook meestal de leerling(e) zelf die aangeeft welke songs of welke stijl(en)  hij of zij wil leren spelen. Dit resulteert erin dat leerlingen uitermate veel plezier hebben in hun keyboardlessen en de vorderingen zijn er dan ook naar.

 


We hebben 4 gasten online

Privacy | Archief | Contact

Copyright © 2012 Improva | All Rights Reserved Improva.